Eet je wereld mooier met biologische producten

Whitepaper legt uit welke rol biologische producten spelen in het Biodiversiteit op je Bord programma.
Het programma Biodiversiteit op je Bord van Dutch Cuisine ondersteunt boeren die telen met oog voor biodiversiteit. Dit doen wij door de afzet van deze biodiversiteitsvriendelijke producten in de horeca en catering te bevorderen. Wij vertellen je graag uit hoe dit in de praktijk precies werkt en welke rol biologische en biodynamische producten hierin spelen.
Wat is het doel?
Biodiversiteit op je Bord staat voor producten die zijn voortgekomen uit een duurzaam productiesysteem; pure en smaakvolle producten waarbij het behoud van de biodiversiteit hoog in het vaandel staat. Door het gebruik van deze producten te stimuleren, draag je bij aan een gezondere en mooiere wereld.
Biologische landbouw draagt bij aan verbetering van de biodiversiteit
Het stimuleren van het gebruik van biologische en biodynamische producten neemt een belangrijke rol in in het programma. Biologische producten dragen namelijk aantoonbaar bij aan het verbeteren van de biodiversiteit. Wist je bijvoorbeeld dat in de biologische landbouw het aantal vogels, roofinsecten, bodemorganismen en planten gemiddeld 50% hoger ligt dan in de gangbare landbouw. Hiermee is kiezen voor biologische en biodynamische producten niet alleen goed nieuws voor jou (heerlijke producten op jouw kaart!), maar ook voor de flora en fauna. Bovendien zijn ze, als je ze in het juiste seizoen koopt, vaak van Nederlandse bodem en nauwelijks duurder.
Naast het biologisch keurmerk, werkt Biodiversiteit op je bord ook met andere topkeurmerken. Zo kunnen producten uit diverse categorieën – zoals AGF, vis, vlees, eieren, wijn, koffie en meer – op een biodiversiteitsvriendelijke manier hun weg vinden naar het bord in deelnemende horeca- en cateringbedrijven.
Verduurzaam jouw menukaart
Inmiddels kiest een gevarieerde groep horeca-ondernemers voor deelname aan het Biodiversiteit op je Bord programma. Wat te denken van Amstelle (Van der Valk restaurant bij hotel Amsterdam-Amstel) en Bluefinger/Lumen in Zwolle. En ook steeds meer kleinere restaurants en zorglocaties sluiten zich aan bij het programma. Deelnemen is niet alleen een slimme manier om jouw menukaart te verduurzamen met biodiversiteitsvriendelijke gerechten; het is ook een mooie manier om jouw gasten te laten zien hoe jouw keuzes bijdragen aan een duurzamere wereld. ‘Eet je wereld mooier’, zeggen wij dan ook!
Lees nu onze whitepaper
Nieuwsgierig wat biologische en biodynamische boeren doen om de biodiversiteit te bevorderen? We leggen het je hier uit: Lees onze paper: Alles over bio(diversiteit) - Bio in de horeca.