Bakkerij Lavett
Gansstraat 170
3582 EP Utrecht
www.lavett.nl
Bakkerij Lavett
Lavett is een ambachtelijke desembakkerij in Utrecht. Hier bakken we handgemaakte desembroden in de steenoven. Wij gebruiken voor onze broden geen industriële gist, maar desem. Elk type brood heeft een eigen desemmethode, zo smaken onze broden allemaal anders. Ons volkoren heeft bijvoorbeeld wat zuurdere tonen, terwijl ons Lavett-brood juist vol granig smaakt.
Waarom partner in het programma Biodiversiteit op je Bord?
Lavett bakt desembrood met granen uit Nederland, van boeren die we persoonlijk kennen. En omdat de boeren het meel zelf langs komen brengen, weten we altijd precies dat er regeneratief, biologisch, natuur-inclusief en met veel zorg granen worden verbouwd voor een zo smaakvol mogelijknbrood. Door ons aan te sluiten bij BOJB weten meer vakgenoten en liefhebbers van onze missie en brood
Wat doe je voor de biodiversiteit waarop je het meest trots bent?
Het was niet makkelijk om alle granen uit Nederland te krijgen. Vanaf dag 1 was dit onze missie, en moesten we op zoek naar de juiste boeren, molens en logistiek om deze missie waar te maken. Inmiddels is het makkelijker geworden en bakken veel meer bakkers met granen uit Nederland. We zijn er trots op dat we hieraan bijdragen. Want wist je dat voor één brood ongeveer 1,5 m2 graanveld nodig is? Als dat een natuurakker is, dan voorkom je per brood dus 1,5 m2 biodiversiteitsarme monoteelt. Elk brood dat wij maken, maakt dus echt impact!