Noordertuin
Gageldijk 3
3566 ME Utrecht
www.noordertuin.nl
Noordertuin
Gelegen in een groene omgeving aan de rand van Utrecht zet Noordertuin zich in voor seizoensgebonden en duurzame gerechten, bereid met respect voor mens en natuur. Onze keuken werkt zonder vlees en richt zich op de eindeloze mogelijkheden van groenten. We werken nauw samen met lokale boeren en telers om ingrediënten te selecteren die niet alleen heerlijk smaken, maar ook bijdragen aan een gezond ecosysteem. Bij Noordertuin draait alles om puur eten, ambachtelijke bereiding en een zo klein mogelijke eerlijke keten van boer tot bord. Dit doen we met aandacht voor biodiversiteit en een minimalistische ecologische voetafdruk. Of je nu komt om te borrelen op het terras, een uitgebreide lunch, een markt of een inspirerende bijeenkomst, bij Noordertuin ervaar je de smaak van de Utrechtse natuur in zijn meest authentieke vorm.
Waarom deelnemer aan het programma Biodiversiteit op je Bord?
Bij Noordertuin geloven we dat goed eten begint met een gezonde bodem en een rijk ecosysteem. Daarom sluiten we ons aan bij Biodiversiteit op je Bord, een initiatief dat de kracht van biodiversiteit in de gastronomie benadrukt. Als vleesvrij restaurant zetten wij ons extra in om te laten zien hoe veelzijdig en smaakvol een keuken zonder vlees kan zijn. We kiezen bewust voor diverse, inheemse gewassen en duurzame zuivelalternatieven. Zo helpen we de biodiversiteit te beschermen en versterken. We zien het als onze verantwoordelijkheid om gasten bewust te maken van de impact van voedselproductie op de natuur. Samen met andere ambassadeurs van dit programma laten we zien dat biodiversiteit niet alleen noodzakelijk is voor een gezonde planeet, maar ook voor een inspirerende, smaakvolle keuken.
Wat heb je gedaan voor de biodiversiteit waarop je het meest trots bent?
Het meest trots zijn we op onze nauwe samenwerking met lokale boeren en producenten die biodiversiteit hoog in het vaandel hebben staan. De meeste groenten komen van het weiland voor onze deur. Je ziet letterlijk groeien wat op je bord ligt. Eén van onze grootste successen is het volledig vleesvrij maken van onze keuken, waarmee we laten zien dat duurzame gastronomie geen concessies doet aan smaak of creativiteit. We werken met alles wat lokaal groeit en bloeit. Daarnaast hebben we een eigen pluk- en kruidentuin aangelegd, waar bij-vriendelijke bloemen en kruiden groeien die niet alleen onze gerechten verrijken, maar ook een habitat bieden voor insecten en vogels. Ook minimaliseren we voedselverspilling door restproducten creatief te verwerken, bijvoorbeeld in sauzen en fermentatieprocessen. Door deze initiatieven dragen we actief bij aan een biodivers voedselsysteem dat niet alleen goed is voor de natuur, maar ook voor de smaakbeleving van onze gasten.