Kookstudio Hoeksche Waard

Kookstudio Hoeksche Waard
Burg. de Zeeuwstraat 57
3281 AD Numansdorp

www.kookstudiohoekschewaard.nl

 

 

Kookstudio Hoeksche Waard
In onze kookstudio vieren we elk seizoen alsof het een nieuw culinair feestje is. We koken eigenzinnig, modern en een tikkeltje rebels, met ingrediënten die rechtstreeks uit de Hoeksche Waard of uit Nederland komen. Dankzij het nauwe contact met lokale boeren proef je bij ons écht het land terug op je bord. Tijdens onze kookworkshops duik je in verschillende kookthema’s en ontdek je telkens iets nieuws en dát maakt koken hier zo leuk. We combineren Hoeksche (bio) groenten met eerlijk vlees, vis of wild en gebruiken zuivel, eieren en honing van producenten uit de buurt. Onze siropen, kombucha en ice tea maken we gewoon zelf, omdat dat veel leuker (en lekkerder!) is. De kookstudio is opgericht door Michka, chef-kok en creatief culinair ondernemer met internationale ervaring. Haar concept verbindt land en bord en stimuleert gasten om smaak en creativiteit te ontdekken. Inmiddels is de studio een begrip in de regio en is Michka sinds 2025 officieel Hoeksche Ambassadeur.

Waarom deelnemer aan programma Biodiversiteit op je Bord?
Tijdens onze workshops laten we gasten ervaren hoe smaakvol en creatief koken kan zijn wanneer je werkt met pure, lokale producten. Gasten herkennen groentes niet meer als ze niet regulier te verkrijgen zijn bij de supermarkt. Zo vergroten we bewustzijn én waardering voor biodiversiteit op een toegankelijke manier. Het is bovendien ook erg leuk om gasten iets nieuws te leren koken en proeven. Dit vergroot bewustzijn en motiveert mensen om zelf duurzamer te koken. Wij vinden dat de kookstudio past bij het biodiversiteitsprogramma van Dutch Cuisine omdat onze volledige werkwijze draait om respect voor natuur, seizoen en herkomst. We koken met wat de Hoeksche Waard op dat moment te bieden heeft: seizoensgroenten, lokaal fruit, wild uit de regio, vlees, vis en zuivel van boeren die werken met oog voor bodemgezondheid en biodiversiteit. Juist omdat we één op één werken met de consument kunnen we een impact maken en het gesprek aangaan in de keuken, omdat we niet tegenover de gast staan maar juist zij aan zij naast de gast in de keuken. 

Wat heb je gedaan voor de biodiversiteit waarop je het meest trots bent?
Kiezen voor de moeilijke weg en veranderen van leveranciers. Daarnaast boekingen en reserveringen durven te weigeren als mensen juist met tonijn, zalm of foie gras willen koken. Wij geloven niet in deze producten en willen daar dan ook niet mee samenwerken. In het begin toen we net bezig waren hadden we dit niet gedurfd, maar hoe sterker we in onze schoenen staan hoe duidelijker we onze boodschap kunnen uitstralen. Ook zijn we trots op samenwerkingen met onze huidige leveranciers en we gaan dan ook het gesprek met hen aan om te kijken waar we elkaar kunnen versterken. We zijn daarnaast ook supertrots op ons zelf uitgegeven kookboek 'Koken op een eiland van klei' waarin we vooral ook de boeren hun verhaal laten vertellen en koken wat er op ons eiland te verkrijgen is en in welk seizoen. Ondertussen zijn bijna 1700 exemplaren verkocht en dat is belachelijk goed voor een kookboek dat alleen voor een bepaalde regio interessant is. Zo maken we impact stapje voor stapje.